Bäst i test – Parkettgolv i ek

Bast_i_test_parkettgolv

Bäst i test. Vi älskar tester. Villaliv publicerade en test av parkettgolv i ek i senaste numret. Tester är alltid bra när du ska välja golv eller vad det nu än kan vara du ska investera pengar i. Och vi på Sands & Co Snickare får ofta frågan om vilket märke på parkettgolv vi rekommenderar. Det är kanske inte helt lätt att välja när det finns så många alternativ och priser.

Vårt svar är alltid att ju mer trä i parketten desto mer hållbart är golvet. Om du väljer en parkett med 14mm  så kan du till och med slipa och lacka om parketten efter några års slitage. Ekparkett är mycket tåligt och upplevs även varmt att gå på. Till skillnad från till exempel ett  laminatgolv vilket egentligen bara är högdensitetsfiberboard (HDF) med en kopia på träslaget under en skyddande plastfilm och ofta upplevs som kyligt att gå på.

Vi gillar golvet som är bäst i test på Villaliv. Ekparketten kommer från Byggmax och är 14mm. Vi rekommenderar ofta just denna ekparkett för den är av god kvalitet och är framförallt lätt att lägga. Funkar utmärkt i kök och andra ytor där funktionalitet är lika viktigt som att det ska vara snyggt.

Det som tester ofta utelämnar är hur enkelt eller svårt det är att lägga golvet. Vår erfarenhet säger att det är minst lika viktigt att det är lätt för en hantverkare (dvs tiden det tar att genomföra jobbet) som för dig som vill lägga golvet själv (frustration och tid). Vissa parkettgolv är helt enkelt svårare än andra att få jämna och få gliporna att sluta sig. Och hur ska man då veta vad som är enkelt? Hör av dig till oss eller frågan någon annan hantverkare som lagt många olika slags golv från olika leverantörer.

Grattis till Byggmax – både Villaliv och Testfakta har belönat golvet med högsta poäng.

Bild: Sands & Co Snickare från Villialiv (länk ovan)